Lorem Ipsum

Lorem ipsum is placeholder text commonly used in the graphic, print, and publishing industries for previewing layouts and visual mockups.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Alapszolgáltatások

Orvosi leletei és elmondása alapján rögzítjük korábbi betegségeit, hangsúlyt fektetve a cukorbetegségre. Részletesen áttekintjük aktuális panaszait, gyógyszereit és amennyiben rendelkezésre áll, vércukor naplóját. Teljes körű diabetológiai fizikális vizsgálatot végzünk. Szükség esetén további vizsgálatokat javaslunk. Diétás és életmód-tanácsadás mellett a cukorbetegségével kapcsolatos gyógyszeres javaslattal látjuk el. A vizsgálat időtartama 30 perc.

Áttekintjük újabb orvosi leleteit és vércukor naplóját, megbeszéljük frissen felmerült panaszait. Szükség esetén további vizsgálatokat javaslunk. Diétás és életmód-tanácsadás mellett gyógyszeres kezelésén – amennyiben ez indokolt – módosítunk. A vizsgálat időtartama 15 perc.

Szakorvosi javaslat

Számos cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer emelt / kiemelt támogatással történő rendeléséhez szakorvosi javaslat szükséges, melyet rendelésünkön – megfelelő indikáció esetén – biztosítani tudunk. Fontos annak a hangsúlyozása, hogy a kedvezményes felírás feltételeit jogszabály rögzíti, így az egyénenként eltérő lehet.

Cukorbetegség esetén egyes gyógyászati segédeszközök támogatással történő rendeléséhez szakorvosi javaslat szükséges. Fontos annak a hangsúlyozása, hogy a kedvezményes felírás feltételeit jogszabály rögzíti, így az egyénenként eltérő lehet.
  • A vércukormérés eszközei: vércukorszintmérő, tesztcsík
  • Az inzulinbeadás eszközei: inzulin-adagoló toll, beadásához szükséges tű

A diabeteses védőcipő használatával csökkenthető a diabeteses láb, talpi fekély kialakulásának kockázata. Fontos annak a hangsúlyozása, hogy a kedvezményes felírás feltételeit jogszabály rögzíti, így az egyénenként eltérő lehet. A szakorvosi javaslatot megelőzősen szükséges a cukorbetegség talaján kialakult idegkárosodás (diabeteses polyneuropathia) igazolása, melyet a hangvillapróba bizonyít. A diabetológiai szakorvosi javaslat birtokában ortopéd szakorvos tudja felírni a beteg számára a megfelelő diabeteses védőcipőt.

Szakorvosi igazolás

Az 1-es típusú cukorbetegség, illetve a 2-es típusú cukorbetegség szövődményes formáinak fennállása esetén adókedvezmény vehető igénybe. Fontos annak a hangsúlyozása, hogy az igazolás feltételeit jogszabály rögzíti, így az egyénenként eltérő lehet. A kedvezmény mértéke 2018-ban 6.900 Ft volt, mely igénybevétele akár 5 évre visszamenőleg is lehetséges.

A cukorbetegek gépjárművezetői alkalmasságának elbírálását akkreditált diabetes ellátóhely szakorvosa végzi. A személygépkocsi vezetéséhez szükséges („B” kategóriájú) jogosítvány megszerzése vagy meghosszabbítása – stabil anyagcsere és a vezetői képességeket nem korlátozó egészségi állapot esetén – lehetséges.

Külföldi utazás esetén hasznos lehet a kezelőorvos által angol vagy német nyelven írt lelet, melyen feltüntetésre kerülnek az alkalmazott gyógyszerek (tabletták és inzulinok), az adagolás gyakorisága, illetve az ehhez szükséges eszközök (inzulinadagoló toll, tű, vércukormérő, ujjszúró) megnevezése. Repülővel történő utazás esetén szükséges az igazolás, mivel az eszközöket és az inzulint az utastérben kell elhelyezni. Tekintettel arra, hogy a tűk „szúró eszköznek” minősülnek, előzetes bemutatásuk szükséges.

Hazánkban a cukorbetegek túlnyomó többsége – kezelési módtól függetlenül – alkalmas a munkakörök jelentős részének betöltésére. Bizonyos munkakörök betöltése diabetológiai szakorvosi javaslathoz kötött.

Egyéb

A testsúly önmagában nem fejezi ki, hogy testünk milyen arányban tartalmaz izmot illetve zsírt. A zsigeri (hasi) zsír jelenléte nagyban növeli a cukorbetegség, szívbetegség és daganatos megbetegedés hajlamát. A páciens zsigeri zsírmennyiségét Bioelektomos Impedancia Analízis (BIA) módszerével mérjük. Az eredmény azonnal elérhető, alkalmas az elhízás diagnózisa mellett a fogyás nyomon követésére, a fittség becslésére.

A cukorbetegség következtében kialakuló idegkárosodás (diabeteses polyneuropathia) a cukorbetegek kb. 30 %-át érinti. A betegek érzékelési képessége zavart szenved, végtagjaikban gyakran zsibbadást, fájdalmat, érzészavart tapasztalnak. A vibrációérzet csökkenését kalibrált hangvilla segítségével tudjuk megállapítani. Egyértelmű károsodás esetén diabeteses védőcipő kedvezményesen javasolható.

A 24-órás ambuláns vérnyomás-monitorozás angol rövidítése az ABPM: ambulantory blood pressure monitoring. Elvégzése magasvérnyomás betegség (hipertónia) gyanúja, illetve a vérnyomáscsökkentő kezelés eredményességének megállapításakor indokolt. A kis hordozható készülék nappal 15 percenként, éjszaka 30 percenként méri és rögzíti a vérnyomásértékeket. Viselése fájdalmatlan, munka ill. sporttevékenység közben is alkalmazható. Segítségével igazolható a vérnyomás napszaki ritmusának károsodása is, mely a diabetes egyik idegrendszeri szövődményének, az autonom neuropathiának korai tünete lehet.

Az általános érelmeszesedés (atherosclerosis) egyik formája a perifériás verőérbetegség (PAD: peripheral artery disease). Ennek legsúlyosabb következménye a végtagamputáció, mely cukorbetegek körében nyolcszor gyakoribb, mint az átlag populációban. A végtagi keringési zavarok kimutatására a boka-kar index (BKI) meghatározása még a beteg tünetmentes állapotában is alkalmas. A BKI-mérés nyugalmi, fekvő pozícióban végzett fájdalmatlan vizsgálat, melynek eredménye alapján megállapítható a további diagnosztikus vizsgálatok (Color Doppler UH, angiográfia) ill. a gyógyszeres kezelés szükségessége. Elvégzése indokolt 1-es típusú cukorbetegekben 5 éves diabetes tartam után évente, 2-es típusú cukorbetegekben a diagnózis felállításától számítva évente.

A cukorbetegség prognózisát napjainkban a szövődmények határozzák meg, melyek közül leggyakrabban az idegkárosodással, neuropathiaval találkozunk. Gyakran végtagzsibbadás, -fájdalom, lábikragörcs formájában jelentkezik, a beteg úgy érzi, „tűvel szúrkálják a lábát”. Férfiaknál előfordulhat a szexuális funkció sérülése, de a szédülés, szapora pulzus, gyakori hasmenések hátterében is állhat. Vizsgálatunk fájdalmatlan, az autonom neuropathia szűrésére alkalmas. A hangvilla teszttel kiegészítve megbízható felvilágosítást nyújt a betegnél fennálló diabeteses polyneuropathiáról.

A pontos összeget a kezelőorvos a kérdés időigényessége alapján határozza meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Endokrin betegségek