Dr. Katona Éva Melitta

work Habilitált egyetemi docens, PhD, belgyógyász, diabetológus mail teszt@teszt.hu phone_android 0678282828 local_phone 0678282828


SZEMÉLYES BEMUTATKOZÁS

Sárospatakon születtem. Szüleim és a Város szellemisége alapvetően meghatározta életemet. Pedagógus szüleim munkahelye a Sárospataki Református Kollégium volt. Szeretetük és nevelésük megalapozta eredményeimet. A Gimnáziumban eltöltött négy év sokkal többet nyújtott számomra az érettséginél. Szüleimnek köszönhetően már a nyolcvanas évek elején lehetőségem nyílt anyanyelvi területen angol tanulásra. Tizenkét éven keresztül zenéltem. A zongora és a fuvola nemcsak a komolyzene szeretetét nyújtotta, hanem kis híján zenei pályára sodort.

Debrecenben az Orvostudományi Egyetemen kiderült számomra, hogy az elméleti tárgyak, a kutató orvosi lét nem az én világom. Ugyanakkor a betegek segítése, a gyógyításukra való törekvés, a velük való kommunikáció örömet jelent. Meghatározó volt, hogy eredményeimnek köszönhetően az egyetemi évek alatt szakmai gyakorlaton vehettem részt Moszkvában, Perugiában, Helsinkiben és Rotterdamban. A külföldi kórházi munka nemcsak szakmai élményekkel szolgált, hanem más országok, kultúrák, emberek megismerése szélesebb körű szemléletet, nyitottságot eredményezett.

Szüleimhez hasonlóan Bátyám – aki Nyíregyházán urológus főorvos – és én is első munkahelyünkön dolgozunk. Életem közel felét töltöttem eddig a Debreceni Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján. Itt vizsgáltam először önállóan beteget, itt ügyeltem először, itt értek az első szakmai sikerek és kudarcok is. Itt lettem belgyógyász, endokrinológus, később diabetológus. Itt kezdtem el a cukorbeteg szakrendelésemet, lettem osztályvezető, ügyeletvezető, itt szereztem PhD fokozatot, habilitáltam. Itt lettem tanársegéd, adjunktus, majd később egyetemi docens.

Minden szakmai sikernél fontosabb számomra a családom. Az Egyetemen ismerkedtem meg közelebbről csoporttársammal, Dénessel, akivel életemet több mint negyed évszázada kötöttem össze. Munkáját támogatom, segítem. Anyaként próbálok gyermekeimmel minél többet foglalkozni, az élet útvesztőiben hasznos tanácsokkal szolgálni. Fontosnak tartom, hogy a kötelező tanulmányaik mellett nyelveket tanuljanak, sportoljanak, zenéljenek, de elsősorban boldog fiatalok legyenek. Büszke vagyok eredményeikre, de sokkal büszkébb a személyiségükre. Kevés szabadidőmet családomra és a világ jobb megismerésére igyekszem felhasználni: a közös utazások, kirándulások az együttlét örömén túl feltöltenek, és az élmények folyamatosan formálják a világról alkotott képemet.

Több mint húsz, Belklinikán eltöltött év után, miután legkisebb gyermekem is középiskolás lett, új kihívást állítottam magam elé: eddigi szakmai tevékenységemet és személyiségemet magánrendelés formájában egyesítem. A Belklinikán az utóbbi évtizedben munkám a cukorbetegség köré összpontosult. Mindig arra vágytam, hogy a saját magam által kialakított helyen és feltételrendszer szerint fogadhassam az engem megtisztelő pácienseket, ezért indítottam el a Diabetes Debrecen Magánrendelőt.

 

Köszönöm, hogy megtisztelt figyelmével.

Dr. Katona Éva Melitta

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

Név DR. KATONA ÉVA MELITTA
Iskolák

Rákóczi Gimnázium, Sárospatak (1981-1985)
Debreceni Orvostudományi Egyetem ÁOK (1985-1991)
Debreceni Egyetem, Doktori Iskola (2001-2006)

Végzettség Általános orvos (Debrecen, 1991), “cum laude”
Nyelvismeret Angol – középfok
Orosz – középfok
Német – középfok
Munkahely Debreceni Egyetem (DOTE, DEOEC, DEKK)
I. sz. Belgyógyászati Klinika, későbbi megnevezés
Belgyógyászati Intézet, Anyagcsere-betegségek Tanszék
  • klinikai orvos (1992-1997)
  • egyetemi tanársegéd (1997-2007)
  • egyetemi adjunktus (2007-2013)
  • egyetemi docens (2013 – )
Orvosok országos nyilvántartási száma 50153
Szakvizsgák Belgyógyász szakorvos (1997): jeles
Endokrinológus szakorvos (1999): jeles
Szakképzettségek Diabetológus (2002)
Lipidológus (2002)
Obezitológus (2012)
Hypertonológus (2014) 
Gyógyítással kapcsolatos megbízatások Szakrendelés vezető (1997-): Diabetológia
Osztályvezető (2005-): Belgyógyászat, Anyagcsere-profil
Ügyeletvezető (2005-)
Tudományos fokozat (PhD) Klinikai orvostudomány – „summa cum laude” (2007)
A serdülőkori hypertonia célszerv-károsodásait befolyásoló tényezők klinikai vizsgálata.
Habilitáció Klinikai orvostudomány – „summa cum laude” (2012)
A serdülőkori hipertónia gyakorisága, befolyásoló tényezői és a szubklinikus célszerv-károsodások vizsgálata.
Közlemények Folyóiratcikkek száma és impakt faktora: 59 (IF: 35,495)
Első szerzős közlemények: 7 (IF: 8,651)
Utolsó szerzős közlemények: 13 (IF: 9,136)
Idegen nyelvű közlemények: 18 (IF: 35,495)
Magyar nyelvű közlemények: 41
Könyvrészletek száma: 3
Független citációk száma: 222
Összes hivatkozások száma: 308
Hirsch-index: 9
Tudományos díjak Az év legkiemelkedőbb klinikai témájú tudományos közleménye a Debreceni Egyetem OEC-ban (Debreceni Egyetem, 2003) – társszerző

Társasági tagság Magyar Belgyógyász Társaság
Magyar Diabetes Társaság
Magyar Hypertonia Társaság
Magyar Atherosclerosis Társaság
European Association for Studying Diabetes
Szakreferensi feladatok Metabolizmus
Hypertonia és Nephrologia
Orvosi Hetilap
Blood Pressure

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Endokrin betegségek