Szakorvosi igazolások


Szakorvosi igazolás adóalap csökkentéséhez

Az 1-es típusú cukorbetegség, illetve a 2-es típusú cukorbetegség szövődményes formáinak fennállása esetén adókedvezmény vehető igénybe. Fontos annak a hangsúlyozása, hogy az igazolás feltételeit jogszabály rögzíti, így az egyénenként eltérő lehet.
A kedvezmény mértéke 2020-ban 6.900 Ft volt, mely igénybevétele akár 5 évre visszamenőleg is lehetséges. Erről részletesebben itt olvashat.

Szakorvosi igazolás jogosítványhoz

A cukorbetegek gépjárművezetői alkalmasságának elbírálását akkreditált diabetes ellátóhely szakorvosa végzi. A személygépkocsi vezetéséhez szükséges („B” kategóriájú) jogosítvány megszerzése vagy meghosszabbítása – stabil anyagcsere és a vezetői képességeket nem korlátozó egészségi állapot esetén – lehetséges.

Szakorvosi igazolás külföldi utazáshoz

Külföldi utazás esetén hasznos lehet a kezelőorvos által angol vagy német nyelven írt lelet, melyen feltüntetésre kerülnek az alkalmazott gyógyszerek (tabletták és inzulinok), az adagolás gyakorisága, illetve az ehhez szükséges eszközök (inzulinadagoló toll, tű, vércukormérő, ujjszúró) megnevezése.
Repülővel történő utazás esetén szükséges az igazolás, mivel az eszközöket és az inzulint az utastérben kell elhelyezni. Tekintettel arra, hogy a tűk „szúró eszköznek” minősülnek, előzetes bemutatásuk szükséges.

Szakorvosi igazolás munkaalkalmassághoz

Hazánkban a cukorbetegek túlnyomó többsége – kezelési módtól függetlenül – alkalmas a munkakörök jelentős részének betöltésére. Bizonyos munkakörök betöltése diabetológiai szakorvosi javaslathoz kötött.

 • A bejelentkezés tudnivalói

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

  Tovább

 • Teendők a vizit előtt

  Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

  Tovább

 • Mit vigyek magammal?

  Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

  Tovább

 • Szakorvosi javaslatok

  Tovább

 • Támogatással rendelhető gyógyszerek

  Tovább

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Endokrin betegségek